Litere volumetrice - informatii

Combinatii de culori

Combinatii de culori si contraste

18 combinatii de culori au fost testate in privinta vizibilitatii. Cele 18 combinatii sunt culori primare si secundare.

Mai jos se gasesc , aranjate in ordinea vizibilitatii cele 18 combinatii, incepand de la 1 – cea mai vizibila si terminand cu 18 cea mai putin vizibila din cele 18 prezentate.

Usurinta in citire

Este esential pentru o reclama de exterior sa fie usor de citit. Alegeti combinatii de culori cu contraste puternice si nuante diferite, care sunt bine vazute de la distante mari.

Combinatiile de culori, fara contraste devin obscure si sunt foarte greu de citit.

Cercetarile arata ca , folosirea de contraste puternice creste gradul de amintire al reclamei cu aproximativ 40%, fata de contrastele slabe.

La fel ca si sunetele, razele de lumina au o anumita frecventa. Pigmentii absorb anumite frecvente de lumina si reflecta altele. Noi percepem frecventa reflectata ca fiind o culoare.

De exemplu, culorile complementare precum verdele si rosu, desi sunt nuante diferite, sunt foarte putin vizibile. Avand cantitati asemantoare de alb si negru, frecvente sunt foarte asemantoare si atunci creaza vibratii.

culori complemetare – greu de citit

Culorile adiacente, precum verde si albastru au ca rezultat, o combinatie foarte greu de citit.

culori adiacente- greu de citit

Culori contrastante, precum galben si negru sau albastru si galben, sunt foarte vizibile chiar si de la distante mari.

culori contrastante- vizibilitrate ridicata

In general negru face un bun contrast cu orice culoare deschisa, iar pe un fundal alb se poate obtine o vizibilitate mare cu orice culoare inchisa.